Biriyani is the most popular dish in hyderabad.Hyderabadi biriyani is cooked in air tight pot on very low flame so it called as Dum biriyani.
Ingredients:-Chicken : 1kg (With bone)
Basmathi rice : 3 cup
Turmeric Powder : 1/2 tsp
Chilli Powder : 5 tsp
Green Chillies : 4 no.
Yogurt : 1/2 cup
Big Lemon : 2 no (take the juice)
Salt : 2 1/2 tsp
Ginger & garlic paste : 3 tsp
Garam Masala : 2 tsp
Coriander leaves : 5 no.
Red orange colour : 1/2 tsp
Mix all the above ingredients and marinate the chicken for 2-3 hours.
Thin sliced onion : 4 no
Cashew nuts : 100 gm
Cloves : 4 -5 no
Pepper : 6-7 no
cardamom : 5-6 no
Saffron : 2-3
Cashew nuts : 100 gm
Cloves : 4 -5 no
Pepper : 6-7 no
cardamom : 5-6 no
Saffron : 2-3
- Heat about 100 ml of oil and roast cloves,cardamom,mint leaves.Add sliced onion and wait till the onion turns brown colour,now add marinated chicken into it and cook it for 15 to 20 minutes.The chicken should not cook fully(max 1/2 / 3/4 cooked).
- We can cook the biriyani rice meantime.Add water & 2 spoons of salt into it.The amount of water depends on the kind of rice which you have taken for the preparation of biriyani.take the half boiled rice and drain it and keep it in a plate.
- Heat oil/butter and fry the cashew nuts.
- Take a heavy wok and ghee.Make a layer of rice at the bottom and above that 1/4 of the chicken.Sprinkle coriander leaves,roasted cashew nuts & lime juice.
- Make such 2-3 layers of rice followed by chicken mixture.Top layer should be of a rice.
- Sprinkle saffron milk on the top of it.
- Cover the wok tightly and cook on a low flame it for 20-30 minutes till the rice is done.Let it set for 10 to 15 minutes before opening it.
- Serve it with hot raita/salad/pickle.
തിന്നുന്ന കാര്യത്തില് try ചെയ്യാം, ഉണ്ടാക്കുന്ന കാര്യത്തില് വയ്യ.
ReplyDeleteഎന്താ ഒരു പോംവഴി? ഉണ്ടാക്കി കൊറിയര് അയച്ചു തരുമോ? :)
(((o)))
ReplyDeleteOne of my most favorite dish it is. It's the exact procedure you explained. Thanks for sharing. Can we use lemon slices on rice layers instead of using lemon juice? Could you please also share us Mutton biryani preparation...
ReplyDeleteബ്ലോഗിന്റെ പേര് പോലെ ഒന്ന് മലയാളീകരിചൂടെ പോസ്റ്റുകളും,
ReplyDeleteവേര്ഡ് വെരിഫിക്കേഷന് കമന്റില് ബുദ്ധിമുട്ടുണ്ടാക്കുന്നു.സെറ്റിങ്ങ്സില് പോയി അത് ഒഴിവാക്കാവുന്നതാണ്. ഇത ഒരു മാതിരി കമന്റാന് കൈക്കൂലി കൊടുക്കുന്ന പോലുണ്ട്.
Description okke kollam.. But aa picture evudunna kittiyathay????
ReplyDeleteമുന്ന,കമന്റ്നു നന്ദി...കമന്റ് ഇടാന് കൈക്കൂലി കൊടുത്തത് ഒന്നും അല്ല,ഞാന് പബ്ലിഷ് ചെയ്യുന്ന എല്ലാ രേസിപെസും ഞാന് prepare ചെയ്തതിനു
ReplyDeleteശേഷം ആണ് ബ്ലോഗില് ഇടുന്നത്.would like to know your feedback/comments after your cooking.
Thnks santhosh.You can use lemon slices.
ReplyDeleteകൊറിയര് ചെയ്യാവുന്നതാണ്....:)
ReplyDeleteAthu kazhicha njanghalude photo koodiyidamayirunnu for further details plz contact farmer jaimon thoman,jaicy jaimon,binz paul,bindu binz,sajjan &little thommu
ReplyDelete